pondelok 17. augusta 2015

Výhody taštičkových matracov



Rozhodujete sa, aký matrac si kúpiť domov do spálne, a neviete si vybrať medzi rôznymi typmi?

Taštičkové matrace dnes patria k tým najpopulárnejším, hoci nie sú práve najlacnejšie. Oplatí sa do takýchto matracov investovať? Aké sú výhody taštičkových matracov? Prejavia sa tieto výhody na kvalite spánku?

Taštičkové matrace nie sú žiadnou novinkou


Hoci by sa to tak na prvý pohľad mohlo zdať,  taštičkové matrace sú tu s nami už nejaký ten rok. Prvý taštičkový matrac sa objavil dokonca  už pred viac ako sto rokmi. Za vynálezcu taštičkového matraca sa považuje Angličan James Marshall. Svojho času revolučný typ matraca predstavil počas svojho života v Kanade v roku 1900.

Základom taštičkových matracov sú pružiny


Už na začiatku 20-ho storočia boli pružinové matrace bežnou súčasťou spáľní vyspelého sveta. Časť ľudí ešte stále spávala na matracoch vyplnených ovčou vlnou či bavlnou, pružiny sa však v matracoch mimoriadne osvedčili.

James Marshal tak nie je vynálezcom pružinového matraca. Postaral sa však o  podstatné vylepšenie tohto typu matraca.

Hlavný rozdiel medzi klasickým pružinovým a taštičkovým matracom


Základom jedného aj druhého typu sú pružiny. Kľúčovým rozdielom je to, že pri taštičkových matracoch pracujú jednotlivé pružiny nezávisle. Stlačenie jednej pružiny nespôsobuje stlačenie druhej. Pri klasických pružinových matracoch (tento typ sa zvykne najčastejšie označovať ako Bonnell) sú jednotlivé pružiny prepojené. Stlačením jednej pružiny dochádza automaticky k deformácii okolitých pružín a v konečnom dôsledku celého matraca.

Pružinová kostra matraca typu Bonnell


Hlavnou príčinou využívania pružín v klasických matracoch je výborná  opora telu. Pružinové matrace majú vo všeobecnosti  veľmi vysokú životnosť a nemajú problém poskytnúť oporu aj ťažším ľuďom.

Matrac prispôsobujúci sa telu


Najdôležitejšie výhody taštičkových matracov:


1) Zdravší spánok z dôvodu lepšieho prevzdušnenia matraca


Taštičkové, ako aj všetky pružinové matrace, umožňujú vynikajúcu cirkuláciu vzduchu. Je to spôsobené tým, že veľká časť matraca je tvorená vzduchom. Oporu v tomto type matraca zabezpečujú relatívne tenké, avšak pevné pružiny. Zvyšok matraca tak môže byť vyplnený vzduchom. Toto nie je možné pri penových matracoch, kde je celé teleso matraca vyplnené.

Tradičným problémom pre matrace je vyrovnanie sa s potom, ktorý vylučujeme počas spánku. Za jednu noc dokáže priemerné ľudské telo vyprodukovať niekoľko stovák mililitrov potu. Vlhkosť je veľkým nepriateľom pohodlnosti spánku - pomáha množeniu rôznych mikroorganizmov.

Pružinové matrace dokážu vlhkosť spôsobenú potom odpariť omnoho rýchlejšie ako ďalšie typy matracov. Toto sa prejaví napríklad výrazne nižším množstvom roztočov v matraci.

2) Taštičkové matrace dokonale kopírujú kontúry tela


Ako už bolo spomenuté, klasický pružinový matrac sa najviac ohne v mieste najväčšieho tlaku. Toto však ovplyvňuje aj časti tela, ktoré by potrebovali omnoho nižšiu podporu. Toto následne vedie k príliš veľkému tlaku na určité časti tela, a teda zníženiu prekrvenia kože a podkožných oblastí. Dôsledkom toho je, že mozog dá príkaz telu zmeniť polohu. Takýto pohyb narušuje kvalitu spánku a vedie k vyššej únavy po zobudení.

Taštičkové matrace zabezpečujú primeranú podporu pre rôzne časti tela. V ťažších miestach tela sa o ohnú viac ako v ľahších. Základom tohto efektu je fakt, že každá pružina funguje nezávisle.
Taštičkové matrace tak považujeme za ortopedické – starajú o správnu polohu chrbtice, čo je mimoriadne dôležité pre zdravie človeka.

Prierez taštičkového matraca


Pružiny sú umiestnené do taštičiek vyrobených z netkaných textílií. Taštičky sú navzájom zošite iba textilnou časťou. Samotné pružiny nie sú prepojené, a teda ich pohyb je nezávislý.

Nezávislý pohyb pružín 


Výrobcovia matracov používajú pružiny z dielne niekoľkých špičkových výrobcov pružín - je ich ďaleko menej ako výrobcov matracov. Kvalitu matraca do veľkej miery ovplyvňuje práve kvalita použitých pružín. Úžitkovosť matraca zase ovplyvňuje tvrdosť pružín – to sa prejaví na tvrdosti celého matraca. V predaji sú väčšinou matrace s pružinami v troch úrovniach tvrdosti.

Počet pružín taštičkových matracov


V zásade platí: čím väčší počet pružín, tým lepší matrac. Samozrejme, že naše nároky na matrac sú individuálne, vyšší počet pružín však zaručuje lepšie kopírovanie kontúr tela. Vyšší počet pružín sa rovná vyššej bodovej elasticite – teda schopnosti matraca prispôsobiť sa nerovnostiam tela.

Pružina taštičkového matraca


Odporúčaná jednotka na porovnanie rôznych matracov je počet pružín na m². Je dobré si dávať pozor na to, čo porovnávate. Niektorí výrobcovia môžu udávať počet pružín na celý či štandardný matrac. A to môže byť mätúce.

Základné taštičkové matrace sa vyrábajú z jadier, kde nájdete 256 pružín na m². Menej ako 256 pružín/m² s veľkou pravdepodobnosťou znamená, že pri výrobe matraca došlo k riedeniu pružín – napríklad vkladaním pur peny medzi pružiny a tak ďalej, s cieľom znížiť náklady. Ono to však má negatívne účinky na životnosť matraca. Výrobcovia takýchto „zriedených“ matracov sa tento fakt často snažia zamaskovať tým, že udávajú počet pružín na celý matrac.

Usporiadanie pružín taštičkového matraca


Matrace s počtom pružín menej ako 500/m² nie je vhodné umiestniť na elektrický polohovateľný rošt.
Najkvalitnejšie taštičkové matrace ponúkajú až 1100 pružín/m². Na takéto číslo sme sa dostali vďaka najnovším technológiám. Vynálezca taštičkového matraca, pán Marshall si určite počas svojho živote nemyslel, že jeho nápad dosiahne až takúto formu dokonalosti.

Vlastnosti taštičkových matrov ovplyvňuje aj hrúbka drôtu pružiny. Vo všeobecnosti platí, že matrace s vyšším počtom pružín využívajú tenší drôt. Hrúbka drôtu ovplyvňuje tvrdosť matraca.
Ďalšie výhody taštičkových matracov

3) Prirodzený pohyb počas spánku


Konštrukcia matraca sa stará o nerušený pohyb počas spánku. Toto je dôležité z pohľadu kvality spánku. Ťažký pohyb po matraci môže viesť ku krátkemu prebudeniu. Tým sa naruší prirodzený cyklus spánku a ráno sa zobudíte menej odpočinutí.

4) Taštičkové matrace majú mimoriadne dlhú životnosť




Taštičkové matrace používaním len veľmi málo strácajú zo svojej úžitkovosti. Ak sa budete dôsledne starať o vrchné časti matraca, tak pružinové jadro vás určite nesklame.