štvrtok 26. novembra 2015

Majú ortopedický efekt aj penové matrace?

Pri výbere matraca to bežný spotrebiteľ nemá vôbec  jednoduché. Z reklám a nakoniec aj z úst konkrétneho predavača sa neho valí obrovské množstvo informácií, v ktorých rozhodne nie je jednoduché sa zorientovať. Bežný človek nemá čas na to, aby zisťoval do akej miery sú podávané informácie pravdivé.

Veľa predajcov sa snaží ľudí nalákať na tzv. ortopedické matrace. Ortopedické matrace sú vraj zárukou zdravého spánku a dokážu pomôcť aj ľuďom, čo majú problém s chrbtom. Kde je však pravda? Ktoré matrace možno považovať za ortopedické? Majú ortopedické vlastnosti aj penové matrace?
 

Čo je to ortopedický efekt?


Na začiatok by sme si mohli povedať, že ortopedický efekt a ortopedický matrac nie sú synonymá.  Ak nejaký matrac oplýva ortopedickým efektom, ešte to  neznamená, že ho môžeme považovať za ortopedický.

Ortopédia je pôvodne grécke slovo skladajúce sa z: ὀρϑός orthos – priamy, rovný a παιδεύειν paideuein – vychovávať. Snahou ortopédie je tak udržiavať časti ľudského tela v ich správnom, respektíve priamom usporiadaní.

Pri spánku hovoríme najmä o správnej polohe chrbtice. Želaným stavom je, aby chrbtica bola počas spánku v jej prirodzenej polohe, keďže toto vedie k jej zdraviu, a teda v konečnom dôsledku absencii bolestí chrbta a chrbtice.

Za prirodzený stav sa považuje, keď je chrbtica v priamej polohe. Toto nie úplne znamená, že chrbtica musí byť rovná. Ona za normálnych okolností nie je – chrbtica je dvakrát esovite prehnutá. Pre zjednodušenie celej problematiky však predpokladáme, že chrbtica je v prirodzenej situácii rovná.

Veci, ktoré prispievajú k tomu, aby bola chrbtica bližšie k rovnej polohe, majú tzv. ortopedický efekt.

Ortopedický efekt matracov


Ortopedický efekt matracov sa prejavuje tak, že dochádza k znižovaniu deformácie chrbtice počas spánku. Vo všeobecnosti to vyzerá takto: ťažšie časti nášho tela sa dostávajú hlbšie do matraca a ľahším je kladený väčší odbor. Zoberme si príklad konkrétneho tela priemerného človeka. Najťažšia časť sú bedrá. Najľahšie sú prirodzene nohy. Ak tento človek spí naboku, tak je želané, aby bedrová časť poklesla výraznejšie do matraca ako ostatné časti tela.

Dôležitým aspektom ortopedického efektu matraca je tzv. bodová elasticita. Na to, aby bolo možné hovoriť o ortopedickom efekte, nestačí aby sa matrac povolil ťažšej časti tela. Dôležité je, aby k tejto deformácii došlo iba vo vyžadovanej časti a ostatné časti neboli ovplyvnené. A toto v plnej miere nedokáže každý matrac. Ten, ktorý to dokáže, môžeme označiť za ortopedický.

Ortopedické vlastnosti penových matracov


Za penové matrace budeme v tomto článku považovať tie, čo sú vyrobené z polyuretánovej peny – a to matrace z PUR peny či matrace vyrobené z tzv. studenej peny. Do úvahy nebudeme brať matrace z pamäťovej peny či matrace vyrobené z latexu. Tie majú osobité vlastnosti a zaslúžili by si samostatný článok.

Matrace vyrobené z polyuretánovej peny majú určité ortopedické vlastnosti.  Tieto vlastnosti však do určitej miery majú všetky matrace. Dôležité nie je ani to, či majú ortopedické vlastnosti, ale či to má význam.

V skratke – význam to nemá.

Pokiaľ si kupujete do spálne nový matrac a hľadáte niečo, čo vám pomôže s chrbtom či chrbticou, môžete si byť takmer istí, že matrace vyrobené z bežnej polyuretánovej peny vám veľmi nepomôžu. Pokiaľ nemáte zdravotného problémy, tak sa vám bude dobre spať aj na tomto druhu matracov. Neočakávajte však od nich žiadne zázraky. Ide o najlacnejší typ matracov, ktorý sa za bežných okolností ani nesnaží tváriť inak.  Dôležité je zdôrazniť, že nie všetky matrace z PUR peny sú kvalitatívne rovnaké. Aj polyuretánová pena môže mať rôzne vlastnosti. Pri PUR pene je potrebné sledovať najmä objemovú hmotnosť. Čím vyššia objemová hmotnosť peny, tým lepšie vlasnosti a životnosť môžete očakávať.

A čo matrace vyrobené z tzv. studenej peny (často označované ako matrace z HR peny)? Studená pena je takisto vyrobená z polyuretánu. Ide však o technologicky zdokonalený produkt. Objemová hmotnosť studenej peny je vyššia ako v prípade klasickej PUR peny. Studená pena dodáva matracu lepšie úžitkové vlastnosti a vrátane vyššieho ortopedického efektu. Má však tento ortopedický efekt v matracoch zo studenej peny význam?

V skratke –nemá.

Niektorí predajcovia sa vám môžu pokúsiť predať penové matrace aj tým, že vám spomenú ich ortopedické vlastnosti. V lepšom prípade matracom nerozumejú. V horšom sa vás snažia oklamať.

Ortopedické matrace                        


Kvalitné ortopedické matrace sa dokážu postarať o skutočne kvalitný spánok. Ortopedické matrace majú blahodarný vplyv na zdravie vášho chrbta a chrbtice. Treba však spomenúť, že v prípade, že máte poškodenú chrbticu, nepomôže vám ani ten najlepším ortopedický matrac.

Za najlepšie ortopedické matrace sú považované taštičkové matrace. Taštičkové matrace sú typ pružinových matracov. Pozostávajú z množstva samostatných pružín, ktoré sú zabalené do netkanej textílie, ktoré nazývame taštičky.

Taštičkové matrace majú výborné ortopedické vlastnosti z dôvodu, že každá pružina pracuje nezávisle od okolitých. Ak stlačíte jednu pružinu, nedochádza k deformácii okolitých pružín.  Takýto matrac ma veľmi vysokú bodovú elasticitu. Matrac dokáže veľmi presne kopírovať nerovnosti ľudského tela. Výsledkom toho je chrbtica v jej prirodzenej polohe.

Taštičkové matrace sa navzájom líšia hustotou pružín. Čím vyšší počet pružín na m², tým z pohľadu ortopedických vlastností lepšie.

Výborné ortopedické vlastnosti majú aj matrace vyrobené z pamäťovej peny.