utorok 16. februára 2016

Na čo si dávať pozor pri výbere podkladu pod matrac

Podklad pod matrac, známy aj nie veľmi spisovným výrazom rošt, je často prehliadaná súčasť posteľového systému. Vieme, že je potrebný, zriedka mu však venujeme zvýšenú pozornosť. Pritom nesprávny výber podkladu pod matrac môže mať neblahý vplyv aj na samotnú kvalitu spánku. Nehovoriac o životnosti matraca a ďalších veciach.


Podklad pod penové matrace


Pri penových matracoch hrá rošt kľúčovú úlohu. Penové matrace sú problematické ako z mechanického, tak aj  hygienického pohľadu. Ak hovoríme o penových matracoch, máme na mysli tie vyrobené z polyuretánovej peny. Pre zjednodušenie celého problému nebudete brať do úvahy latexové matrace.


Pri penových matracoch je potrebné myslieť najmä na ich životnosť. Tento typ matracov je veľmi náchylný k tvorbe tzv. preležanín, čo sú priehlbiny v spôsobené nadmerným používaním. Čím je matrac menej kvalitný, tým je na tieto preležaniny náchylnejší. Kvalitou sa pri penových matracoch myslí najmä objemová hmotnosť. Počet kilogramov hmoty na meter kubický výrazne ovplyvňuje úžitkové vlastnosti matraca.

Základné polyuretánové matrace disponujú objemovou hmotnosťou okolo 18 kg/m³. Tie najlepšie cez 30 kg/m³.  Pamäťová pena je ešte výrazne lepšia – cez 50 kg/m³.

Preležaniny môžete obmedziť, respektíve spomaliť ich tvorbu, v prípade, ak matrac umiestnite na lamelový rošt s predpätými lamelami. Pružné lamely tlmia tlak vyvíjaný na matrac. Ak sa na to pozrieme prísnejším okom, lamelový rošt s predpätými lamelami by nemal byť možnosťou, ale povinnosťou.

Ak by sme mali vytvoriť nejaké všeobecné pravidlo, tak by znelo asi takto: penové matrace by vždy mali byť položené na lamelové rošty s predpätými lamelami. Tohto je dobré sa držať nielen z dôvodu mechanickej životnosti.  V upravenej podobe to môžeme dodržiavať aj z dôvodu hygienickosti matraca.

Penové matrace by nemali ísť na plný rošt. Vždy by mal byť lamelový. Ak si kúpite lamelový rošt s predpätými lamelami, vyhoviete ako mechanickej, tak aj hygienickej životnosti.

Pri penových matracoch je dôležité, aby boli zo spodnej strany dostatočne vetrané. Človek sa v noci potí. Za niekoľko hodín vyprodukuje až niekoľko stoviek mililitrov vody. Veľká časť tejto vlhkosti sa dostane do jadra matraca. Pokiaľ sa túto vlhkosť nepodarí v rozumnom čase odtiaľto odviezť, matrac sa stane rajom pre všemožné  mikroorganizmy.

Ak sa chcete tomuto problému vyhnúť, respektíve ho minimalizovať, nekupujte si penový matrac. Investujte radšej do pružinového. Taštičkové či bonellové matrace majú veľkú časť jadro tvorené vzduchom. Tam sa nejaká tá vlhkosť poľahky stratí.

Ak však máte doma penový matrac, budete musieť zabezpečiť, aby ho odvetranie zospodu bolo dostatočné. Lamelové rošty sú dobrou voľbou. Nie sú ale zárukou vyriešenia problému. Lamelový rošt na posteli s úložným priestorom veľký efekt mať nebude. Je potrebné zabezpečiť, aby pod roštom bol priestor na prúdenie vzduchu. Klasická posteľ na vysokých štyroch nohách je ideálnym riešením.

Podklad pod pružinové matrace


Klasický pružinový matrac, ktorý poznáme pod označením Bonell existuje už viac ako 150 rokov. Tvorca prvého pružinového matraca sa nechal inšpirovať sedačkami na konských povozoch. Prvý taštičkový matrac takisto vznikol pred viac ako 100 rokmi. Vynašiel ho James Marshal v roku 1899.


V časoch, keď vznikali prvé pružinové matrace, sa veľká pozornosť roštom nevenovala. Veď načo. Kvalita týchto výrobkov nebola veľmi dobrá.

Dnes sú pružinové matrace na veľmi vysokej úrovni. Jadrá pružinových matracov vydržia aj viac ako 30 rokov bez toho, aby vydali jeden jediný zvuk. Dnes sa už nemusíte obávať žiadneho vŕzgania. Nemeckí výrobcovia ponúkajú na jadrá pružinových matracov záruku až 20 rokov. Tu je viacej ako hygienická životnosť matraca.

Pri pružinových matracoch je výber roštu jednoduchší ako v prípade penových. Pružinovým matracom sa totiž darí na každom podklade. Pri tomto type matraca sa nemusíte obávať mechanického opotrebovania. Špičkové pružiny od overených výrobcov budú fungovať rovnako ako po 50 rokoch intenzívneho používania. Takéto matrace nepotrebujú tlmiť tlak. Systém tlmenia je v nich už zabudovaný. Kvalitným pružinovým matracom napríklad vôbec nevadí, ak po nich skáču deti. Ani tie takéto kvalitné výrobky nedokážu pokaziť.

Pružinové matrace by však podľa možnosti nemali byť umiestnené na plné rošty.  Plný rošt zabraňuje prúdeniu vzduchu a to nie je želaný jav. Matrac však môžete umiestniť na doskový podklad. Dariť sa mu bude aj na lamelovom rošte s predpätými lamelami. Za určitých okolností aj na polohovateľnom rošte.

S výberom podkladu je to trochu zložitejšie v prípade taštičkového matraca.  Na trhu sú totiž rôzne taštičkové matrace, ktoré sa líšia veľkosťami použitých pružín. Základné taštičkové matrace obsahujú 250 pružín/m². Tie najlepšie majú aj 5-násobnú hustotu pružín. To znamená, že pružiny najkvalitnejších matracov sú 5-krát menšia ako pružiny najlacnejších matracov.

Základnú verziu taštičkového matraca bez problémov položíte aj na bežný 28-lamelový rošt. Pri tých najlepších však budete potrebovať špeciálny rošt. Existuje tu jedno dôležité pravidlo – rozstup medzi lamelami by mal byť väčší ako priemer pružiny matraca. Pre laika je veľmi problematické zistiť tieto údaje v predajni. Z tohto dôvodu je problematiku nevyhnutné konzultovať s predajcom. Našťastie vo väčšine prípadov sú taštičkovým matracom odporúčané optimálne podklady.