utorok 16. februára 2016

Rozdiel medzi spánkom na penovom a taštičkovom matraci


Chystáte sa vymeniť starý matrac a neviete si vybrať medzi penovým a taštičkovým? Na základe akých kritérií by ste sa mali rozhodnúť?

Ak to myslíte s výberom matraca vážne, tak hlavným kritériom by mala byť kvalita spánku. Rozdiel medzi spánkom na penovom a taštičkovom matraci môže byť za určitých okolností pomerne výrazný. Z tohto dôvodu sa výber neoplatí podceniť.

Matrace z PUR peny verzus taštičkové matrace


Penový matrac je príliš široký pojem na to, aby sme ho mohli porovnávať s čímkoľvek. Medzi penovými matracmi nájdete širokú kvalitatívnu paletu produktov. Začnime preto s matracmi vyrobeným z bežnej polyuretánovej peny.


Rozdiel v spánku medzi matracom z PUR peny a taštičkovým matracom je veľmi výrazný. Taštičkové matrace v súčasnosti patria k tomu najlepšiemu, čo si môžete do spálne kúpiť. Základ technológie je starý viac ako sto rokov – dnešné možnosti z taštičkového matraca robia takmer dokonalý produkt.

Polyuretánová pena je asi najrozšírenejší materiál vo výrobe matracov. Ide o neuveriteľne univerzálny a v neposlednom rade aj cenovo výhodný materiál.

Podstatnou nevýhodou spánku na PUR pene oproti taštičkám sú nízke ortopedické vlastnosti. Nový penový matrac nejaké tie ortopedické vlastnosti ešte má. Jeho používaním však pomerne rýchlo zanikajú. Naproti tomu taštičkový  matrac si drží svoje úžitkové vlastnosti po takmer celú dobu svojej hygienickej životnosti.

Ortopedické vlastnosti pomáhajú chrbtici počas spánku zaujať lepšiu polohu. Zdravie chrbtice do veľkej miery závisí od toho, v akej polohe je počas spánku. Optimálna poloha by sa dala opísať ako rovná či priama. V skutočnosti je chrbtica dvojito esovite prehnutá – tento fakt však môžeme brať iba ako zaujímavosť zo sveta ľudskej anatómie.

Ak si ľahnete na penový matrac, ťažké časti vášho tela negatívne ovplyvnia polohu ostatných častí tela. Najťažšia časť je panva, ktorá vytvorí v matraci priehlbinu, ktorá deformuje polohu celého tela.

Pri spánku na taštičkovom matraci sa toto nestane. Taštičkový matrac funguje na jedinečnom princípe samostatných pružín. Na rozdiel od Bonellového pružinového matrace, kde sú pružiny navzájom pospájané, pri taštičkovom matraci je každá pružina zašitá do textilnej taštičky. Spojené sú iba taštičky, nie pružiny. Vďaka takejto konštrukcii stlačením jednej pružiny nedochádza k deformácii okolitých. V tomto je podstata ortopedických vlastností. Ťažká časť tela poklesne do matraca bez toho, aby to ovplyvnilo ľahšie časti tela.

Pri taštičkových matracoch môžeme hovoriť bodovej elasticite. Tá opisuje schopnosť matraca kopírovať nerovnosti tela. Čím vyššia bodová elasticita, tým lepšie. Vyššiu bodovú elasticitu možno dosiahnuť zvýšením hustoty pružín. Tá je zároveň jedným z najdôležitejších charakteristík taštičkového matraca.

Základné taštičkové matrace majú hustotu pružín na úrovni 250 pružín/m². Tie najlepšie majú hustotu vyššiu ako 1200 pružín/m².

Ďalšou podstatnou nevýhodou matracov z PUR peny oproti taštičkovým matracom je nízka vzdušnosť. Tá následne vedie k kratšej hygienickej životnosti. Nízka vzdušnosť totiž vedia k vyššej vlhkosti v matraci. Pot, ktorý sa do matraca dostáva počas spánku, sa jednoducho nestíha odvetrávať. Vyššia vlhkosť zase praje rozmnožovaniu roztočov, plesní a baktérií.

Taštičkové matrace rovnako ako všetky pružinové matrace so vzdušnosťou problémy nemajú. Dôvod je jednoduchý. Veľká časť jadra takéhoto matrace je tvorená vzduchom.

Matrace z PU peny vás nepotešia ani svojou životnosťou. Čím nižšia objemová hmotnosť penové matraca, tým je náchylnejší na tvorbu preležanín. Naproti tomu kvalitné taštičkové matrace vydržia aj desiatky rokov. Na pružinové jadro od nemeckých výrobcov dostanete záruku 20 rokov. To je viac, ako hygienická životnosť matraca.

Latexové matrace verzus taštičkové matrace


Latexové matrace spadajú do skupiny penových. Na rozdiel od matracov z PUR peny však majú niekoľko podstatne lepší vlastností a kvalitu spánku na tomto type matraca môžeme porovnať s taštičkovými matracmi.

Latexové matrace sú mimoriadne odolné voči všemožným mikróbom. Nielenže ponúkajú vysokú vzdušnosť. Prírodný latex má  navyše prirodzené antimikrobiálne vlastnosti.

Pri latexových matracoch môžete očakávať aj dobré ortopedické vlastnosti. Z tohto dôvodu sa tento typ matraca odporúča aj ľuďom s problematickým chrbtom či chrbticou. Ceny latexových matracov sú výrazne vyššie ako pri matracoch z PUR peny. Taká investícia do spánku sa však z dlhodobého pohľadu oplatí.

Matrace z pamäťovej peny verzus taštičkové matrace


Pamäťová pena je sa vyrába z polyuretánu. Na rozdiely od klasickej PUR peny však má ďaleko lepšie úžitkové vlastnosti.

Pamäťová pena bola vyvinutá americkou vesmírnou agentúrou NASA už v 60-tych rokoch minulého storočia. NASA túto penu používala na zvýšenie bezpečnosti v kokpitoch raketoplánov. Trvalo asi 20 rokov, dokým armáda uvoľnila tento materiál na bežné verejné použitie. Ďalších takmer 15 rokov trvalo, dokým sa proces výroby peny zlacnil natoľko, že výsledné matrace neboli extrémne drahé.

Najväčšou prednosťou pamäťovej peny je jej tvarová pamäť. Zároveň poskytuje vysoké hodnoty ortopedickosti. Je príjemná na dotyk a jednoducho sa na nej parádne spí.

Tento druh peny je veľmi často súčasťou taštičkového matraca. Jadro taštičkového matraca totiž nie je vhodné na priamy kontakt s telom. Z tohto dôvodu sa ako kontaktná vrstva pri lepších matracoch používa práve pamäťová pena.