štvrtok 2. júna 2016

5 výhod taštičkového matraca


Takmer všetci predajcovia matracov, čo o problematike čosi vedia, vám povedia, že v súčasnosti najlepšou alternatívou sú taštičkové matrace. Týmto nechceme povedať, že tento názor má každý predajca. Niektorí naozaj môžu mať iný názor. Na trhu však pôsobí aj množstvo predajcov, ktorí matracom veľmi nerozumejú. Sú to predajcovia, pre ktorých sú matrace rovnaký produkt ako ktorýkoľvek iný. Pre nich najdôležitejšie nejaký ten matrac predať, a to bez ohľadu na to, či je to optimálna voľba pre kupujúceho.


V nasledujúcom článku sa v piatich jednoduchých bodoch posnažíme zhrnúť, prečo sú to práve taštičkové matrace, ktoré sú považované za to najlepšie. Tento článok bude o výhodách taštičkových matracov. Nebudeme sa venovať nevýhodám. Tento článok sa tak nepovažuje o objektívny pohľad na tento druh matraca. Taštičkových matracov sa však obávať nemusíte. Jediná podstatná nevýhoda je vysoká cena. Túto nevýhodu si však len veľmi ťažko pri nakupovaní nevšimnete.

Výhoda č. 1 – dlhá životnosť


Pri kúpe matraca je potrebné myslieť aj na jeho životnosť. Nejde ani tak o to, koľko takýto matrac vydrží, ale koľko vydrží v bezchybnom stave.

Pretože aj na starých penových matracoch sa dá vyspať. Problém je však v tom, že lacné penové matrace menia svoje vlastnosti takmer okamžite po začiatku používania. Penové matrace sú náchylné na tvorbu preležanín. Pokiaľ na polyuretánovú penu vyvíjate sústavný tlak, časom začne strácať svoju hrúbku. Výsledkom tohto procesu sú priehlbiny v oblasti najťažších častí tela. Rýchlosť tvorby preležanín závisí predovšetkým na kvalite materiálu. Presnejšie na objemovej hustote polyuretánovej peny. Najlacnejšie matrace z PUR peny začnú vytvárať preležaniny v horšom prípade už po roku či dvoch.

Na matraci sa dá spávať aj v prípade, ak je na ňom nejaká tá preležanina. Problém je však v tom, že toto nemá dobrý vplyv na zdravie chrbta a chrbtice. Ak túto situáciu podceníte, telo sa zvykne ozvať. Napríklad bolesťami chrbta, ktoré neskôr môžu prerásť do ďalších zdravotných komplikácií. Pokiaľ uvidíte na matraci preležaninu, mali by ste matrac okamžite vymeniť.

Táto situácia pri taštičkových matracoch nastať nemôže. Moderné taštičkové matrace od spoľahlivých výrobcov vydržia roky bez toho, aby sa akokoľvek zmenili ich úžitkové vlastnosti.  Spoľahliví nemeckí výrobcovia napríklad ponúkajú záruku 20 rokov na pružinové jadro. To je minimálne dvojnásobok doby, pokým budete matrac používať. Takýto matrac totiž je nutné vymeniť skôr – z dôvodu hygieny.

Na taštičkovom matraci dokonca môžete nechať deti zaskákať. Toto si dovolí tvrdiť dokonca aj výrobca. Myslíme si, že toto je dostatočná záruka, že kvalitný taštičkový matrac vydrží čokoľvek.

Výhoda č. 2 – taštičkový je ortopedický


Pokiaľ hovoríme o nejako matraci, že je ortopedický, myslíme tým fakt, že svojou konštrukciou dokáže pomôcť chrbtici počas spánku zaujať lepšiu polohu.

Za ideálnych okolností by chrbtica bola počas spánku v upriamenej polohe. Realita je trochu iná. Nie každé ľudské telo má ideálne proporcie. Chrbtica sa s tým následne musí vyrovnať. Najväčší problém je však v reakcii matraca. Veľké zaťaženie určitej časti spôsobí deformáciu širokého okolia. Toto vedie k zlej polohe chrbtice počas spánku. Z toho vyplýva nie práve regenerujúci spánok.

Taštičkový matrac je vyrobený z množstvo navzájom nezávislých pružín. Stlačením jednej pružiny nedochádza k deformácii okolitých. Vďaka tomuto dokáže taštičkový matrac kopírovať nerovnosti ľudského tela a tak pomáhať chrbtici zaujať lepšiu polohu.

Pri taštičkových matracoch používame termín bodová elasticita. Tá opisuje schopnosť matraca reagovať na nerovnosti tela. Čím vyššia bodová elasticita, tým lepšie ortopedické vlastnosti. To znamená, že matrace s vyššou hustotou pružín majú lepšie ortopedické vlastnosti.

Určité ortopedické vlastnosti majú všetky matrace – dokonca aj penové. Penové matrace (bežné z PUR peny) však nemôžeme označovať ako ortopedické. Ich ortopedické vlastnosti majú totiž minimálny vplyv na chrbticu. Navyše aj tie malé ortopedické vlastnosti používaním rýchlo strácajú.

Výhoda č. 3 – taštičkový matrac je vzdušný


Na prvý pohľad sa nejaká vzdušnosť matraca môže zdať ako triviálna vlastnosť. Nie každý si totiž uvedomuje, akú spoločnosť má každú noc v posteli.

Žiadny matrac nie je dokonale čistý. V každom sa nachádzajú milióny baktérií, roztočov a plesní. Dôležité nie je sa ich zbaviť. Na čom záleží je limitovať ich počet. Do určitého množstva sa s týmito mikróbmi náš organizmus bez problémov vyrovná.

Jadro taštičkového matraca je z veľkej miery tvorené vzduchom. Do tohto priestoru sa vlhkosť z potu veľmi ľahko odparí. A odtiaľ potom do vonkajšieho priestoru. Okrem vzduchu sa v jadre taštičkového matraca nachádza aj množstvo tenkého oceľového drôtu a netkaná textília. Obe zložku sú v jadre matraca minoritné.

Naproti tomu penové matrace majú problém so zbavením sa vlhkosti. V noci sa do nich vlhkosť dostane – nikam sa však vo väčšom množstve nepohne. Ak matrac zostane vlhký po dlhšiu dobu, baktérie, roztoče a hlavne plesne sa začnú nekontrolovane množiť. V horšom prípade to odhalíte svojimi zmyslami. Matrac začne zapáchať a neskôr si dokonca všimnete farebné škvrny.

Pokiaľ vám záleží najmä na hygiene matraca, potom je dobré taštičkové jadro kombinovať s latexovou penou a kokosovou doskou. Oba materiálu sú prírodného pôvodu a majú prirodzené antimikrobiálne účinky. V neposlednom rade je potrebné venovať patričnú pozornosť výberu kvalitné poťahu, keďže je to práve táto časť matraca, ktorá tvorí prvú bariéru medzi vonkajším prostredím a matracom.