streda 17. augusta 2016

4 dôvody, prečo sa investícia do drahších taštičkových matracov vyplatí


Ponuka matracov je v súčasnosti viac ako pestrá. Pre bežného spotrebiteľa to môže byť až mätúce. Na jednej strane si v populárnom nábytkárskom reťazci možno kúpiť matrac do 100 eur, na druhej v špecializovaných predajniach za výrobok rovnakých rozmerov dáte takmer 10-násobok.

Aký je rozdiel medzi lacnými a drahými matracmi? Aký je rozdiel medzi lacným penovým matracom a drahým taštičkovým? Oplatí sa minúť viacej peňazí na kvalitný taštičkový matrac? Na všetky tieto otázky sa pokúsime odpoveď v niekoľkých podstatných bodoch.

Kvalitné taštičkové matrace majú dlhšiu životnosť


Životnosť každého matraca je potrebné vidieť vo dvoch rovinách – mechanickej a hygienickej. Mechanická životnosť je stabilita materiálu – penový matrac bez preležanín, pružinový bez vŕzgania pružín. Hygienická životnosť hovorí o zdravotne neškodnom matraci. Matrac je dobrý do momentu, kedy mikróby v ňom žijúce nepredstavujú zdravotné riziko.


Taštičkové matrace majú vynikajúcu mechanickú životnosť. Špičkoví výrobcovia pružinových jadier dokážu dať na svoje výrobky aj 20-ročnú záruku. To je určite viac, ako budete matrac používať. Bežné penové matrace takto dlho určite nevydržia. Najväčším problém sú preležaniny. Časom sa na najviac zaťažovaných miestach začnú tvoriť priehlbiny, ktoré robia matrac nepoužiteľný, ba až zdravotne nebezpečným.

Taštičkové matraca majú výbornú hygienickú životnosť. Ich odolnosť voči baktériám, plesniam a roztočom plynie z výbornej vzdušnosti. Jadro taštičkového matraca je z veľkej časti tvorené vzduchom. Pohyb vzduchu tak nie je priveľmi obmedzovaný. Vlhkosť, ktorá sa do matraca dostáva naším potom, je tak poľahky odparená do okolia.

Taštičkové matrace sú ortopedické


Všetky druhy matracov majú do určitej miery ortopedické vlastnosti. Vo väčšine prípadov sú však tieto vlastnosti zanedbateľné. Iba matrace s výrazným ortopedickým efektom môžeme nazývať ortopedické. Sem radíme aj taštičkové matrace, ktoré sú dnes tou najlepšou dostupnou voľbou.

Kvalita spánku do veľkej miery závisí od schopnosti tela počas noci zregenerovať chrbát a chrbticu. Telo to dokáže najlepšie vtedy, keď je chrbtica v rovnej polohe. Funkciou ortopedického matraca je napomáhať chrbtici zaujať túto polohu.

Taštičkové matrace to robia pomocou systému nezávislých pružín. Každá jedna pružinka je samostatná – všitá do netkanej textílie. Pospájané sú akurát tieto textilné taštičky. Stlačením jednej pružiny tak nedeformujete okolité. Každá jedna pružina tak dokáže kopírovať nerovnosti ľudského tela bez ohľadu na to, čo robia okolité pružiny.

V ponuke je široká paleta taštičkových matracov rôznych parametrov. Okrem kvality výrobcu je potrebné hľadieť aj na hustotu pružín. Čím vyšší počet pružín na jeden meter štvorcový, tým dokáže matrac citlivejšie reagovať na nerovnosti ľudského tela. Tým dokáže zareagovať na menšie nerovnosti.

Základné taštičkové matrace ponúkajú okolo 250 pružín na jeden meter štvorcový. Takéto matrace vyrábajú aj špičkoví producenti, takže nízky počet pružín na meter neznamená automaticky nízku kvalitu.

Najlepšie dostupné taštičkové matrace sa môžu pochváliť aj viac ako 1200 pružinami/m². Nie všetci potrebujú matrac s takouto hustotou pružín.  Všetko záleží od individuálneho prípadu. Dobrý predajca matracov by vám s tým mal vedieť pomôcť.

Pohodlie spánku


Na taštičkové matrace sa môžeme dívať z ekonomického pohľadu (tu nás zaujíma najmä životnosť) alebo zdravotného (toto úzko súvisí s ortopedickými vlastnosťami. Pri spánku nám však všetkým záleží aj na ďaleko jednoduchšej veci, a to pohodlí.

Doma v spálni chceme mať lôžko, na ktoré sa budeme tešiť. Chceme mať posteľ, na ktorej sa nám bude mäkučko spať a ráno sa budeme zobúdzať s úsmevom na tvári.

Samotní taštičkový matrac sa o to nepostará. Pružinové jadro sa stará najmä o pevnosť a ortopedické vlastnosti. Pokiaľ vám ide o pohodlie, je potrebné sa zamerať na kontaktné vrstvy matraca. Na každom taštičkovom jadre nájdete nalepenú vrstvu peny. Kľúčové je, o aký druh peny pôjde.

V najlacnejším pružinových matracoch nájdete bežnú polyuretánovú penu. Najväčšou výhodou PUR peny je jej nízka cena. Zodpovedajú tomu aj vlastnosti matraca. Pur pena nie je žiadny zázrak – nie je vzdušná, darí sa v nej mikróbom aj jej životnosť je obmedzená. Takisto to nie je žiadna výhra z pohľadu pohodlia.

Skutočne kvalitné taštičkové matrace používajú ako kontaktné vrstvy latex alebo pamäťovú penu. Latex je vzdušný a mimoriadne odolný voči mikróbom. Takisto je príjemný na dotyk. Čo sa týka pohodlia je však na tom jednoznačne najlepšie pamäťová pena. Táto pena bola vyvinutá pred 50 rokmi americkou vesmírnou agentúrou NASA. Nie je to lacný materiál, ale jeho termoregulačné schopnosti sú špičkové. Pamäťová pena je príjemná na dotyk a poskytuje telu takmer dokonalé pohodlie.

Spoľahlivosť informácií


Veľkým problémom taštičkových matracov bežných výrobcov je nedostatok informácií o produkte.

Špičkového predajcu/výrobcu spoznáte aj na základe toho, koľko informácií vám o produkte poskytne. Samozrejmosťou by malo byť pomenovanie výrobcov jednotlivých komponentov. Výrobcovia matracov totiž matrace nevyrábajú od piky. Iba ich skladajú. Pri taštičkovom matraci by tak mal byť uvedený výrobca taštičkového jadra, povrchovej peny a samozrejme aj poťahu.

Pri penách by ste sa mali dozvedieť aspoň základné parametre materiálu – pri pamäťovej pene je to napríklad objemová hmotnosť. Tá totiž najlepšie opisuje kvalitu použitého materiálu. Ak výrobca použiť skutočne kvalitný materiál, neexistuje dôvod, prečo by sa s tým nepochválil. Ak takáto informácia absentuje, môžete tušiť problémy.

Samozrejmosťou by mali byť dostupné informácie o podmienkach záruky. Mnohí výrobcovia sa totiž snažia nalákať spotrebiteľov na dlhoročnú záruku. V skutočnosti je to však iba číslo, keďže záruka je výrazne obmedzená.