piatok 6. januára 2017

Ako spoznať kvalitný taštičkový matrac?


Taštičkové matrace v súčasnosti jednoznačne patria medzi najobľúbenejšie matrace. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o nejakú revolučnú novinku 21. storočia. V skutočnosti je myšlienka taštičkového matraca stará už takmer 120 rokov. Prvý taštičkový matrac, teda pružinový matrac s množstvo nezávislých pružín, bol skonštruovaný už v roku 1900 Angličanom menom James Marshal. Moderné taštičkové matrace sú skonštruované na identickom princípe – akurát moderné technológie nám umožnili tento typ matrac doviesť takmer k dokonalosti.


Prečo sú taštičkové matrace také obľúbené?


V mnohých prípadoch je masová obľuba nejakého výrobku často výsledkom intenzívnych marketingových kampaní. Moderná reklame už ani nepotrebuje kvalitný produkt, aby vytvorila hit. Obľúbenosť taštičkových matracov určite nie je nepodložená. Taštičkové matrace prinášajú hneď niekoľko podstatných výhod, kvôli ktorým sa oplatí do nich investovať.

Taštičkové matrace majú dlhú životnosť


Čo sa týka trvácnosti, tak taštičkové matrace patria k špičke. Ak si domov kúpite kvalitný taštičkový matrac, tak sa o jeho mechanickú životnosť obávať nemusíte. Špičkové taštičkové jadrá sú skonštruované tak, že vydržia bez poruchy aj niekoľko desiatok rokov. Od niektorých výrobcov dostanete priamo aj dvadsaťročnú záruku. Takto dlhá záruka vám zaručuje, že nejakého vŕzgania matraca sa vôbec nemusíte obávať. Kvalitné taštičkové matrace sa nemenia pre nejaké mechanické poruchy. Kvalitné matrace sa menia z hygienických dôvodov. Výrobcovia matracoch odporúčajú výmenu po 8 až 10 rokov. Akokoľvek kvalitný matrac sa časom znečistí, množstvo prachu či mŕtvych mikróbov v ňou bude neúnostné.

Taštičkové matrace sú však dobrou voľbou aj z pohľadu predlžovania hygienickej životnosti. Súvisí to s dobrou vzdušnosťou taštičkového matraca.

Taštičkové matrace sú vzdušné


Vzdušnosť matraca však nie je žiadny benefit. Je to charakteristika matraca. Benefitom je to, že vďaka vzdušnosti je matrac odolnejší voči mikróbom. V taštičkovom matraci tak nájdete menej baktérií, roztočov či plesní ako v bežnom penovom matraci. Taštičkový matrac je tak zdravším miestom na spánok. A to neplatí iba pre alergikov, ale aj pre plne zdravých ľudí. Lôžko, kde sú premnožené mikróby nie je vhodné na spanie pre nikoho.

Ako už bolo spomenuté, množstvo mikróbov v matraci ovplyvňuje aj jeho životnosť. Z tohto dôvodu majú taštičkové matrace dlhšiu hygienickú životnosť ako bežné penové matrace.

Taštičkové matrace sú ortopedické


Pre mnohých ľudí je ortopedickosť taštičkových matracov ten najdôležitejší dôvod, pre kúpu tohto typu matraca. Ak máte 20 rokov a žiadne zdravotné problémy, tak vás v krátkodobom horizonte nejaká ortopedickosť matraca nemusí zaujímať. Mladí ľudia sa vedia vyspať prakticky na akomkoľvek povrchu. S rastúcim vekom sa však nároky na matrac zvyšujú. Ono to súvisí nielen s vekom, ale aj s výraznou zmenou životného štýlu. V každom prípade, ak váš chrbát už nie je to čo býval, ortopedický matrac je presne to, čo chcete mať doma. A presne toto ponúkajú taštičkové matrace.

Taštičkové matrace sú skonštruované z veľkého množstva samostatných pružiniek. Každá pružina je zabalená do textilnej taštičky. Pružiny sa navzájom nedotýkajú. Vďaka takejto konštrukcii dokáže matrac kopírovať nerovnosti ľudského tela a v konečnom dôsledku sa starať o polohu chrbtice. Pri spánku je dôležité, aby chrbtica nebolo prehnutá – ani jedným, ani druhým smerom. Ak je chrbtica v priamej polohe, jej regenerácia prebieha najefektívnejšie. Bolesti chrbta budú zmiernené.

Kvalita taštičkových matracov je rôzna


Pri taštičkových matracoch je potrebné okrem iného sledovať aj hustotu pružín. Čím je hustota pružín vyššia, tým je matrac schopný sledovať nerovnosti ľudského tela presnejšie.

Základné (najlacnejšie) taštičkové matrace majú hustotu pružín okolo 250 pružín na meter štvorcový. Tie najlepšie sa dokážu dostať aj cez 1200 pružín na meter štvorcový. Pri porovnávaní rôznych matracov je potrebné si dať pozor na to, aby sme porovnávali rovnaké čísla. Niektorí výrobcovia totiž v popise produktu uvádzajú absolútny počet pružín, namiesto hustoty.

Nie pre každého je však optimálne investovať do matraca s hustotou pružín nad 1000 pružín na meter štvorcový. Vo väčšine prípadov bude stačiť oveľa menej.

Pri kúpe taštičkového matraca je potrebné dávať pozor aj na výrobcu. A to na dvoch úrovniach. Samozrejmosťou by malo byť, že si preveríte výrobcu matraca. Na slovenskom trhu zas tak veľa výrobcov nepôsobí. Každý z nich má nejakú povesť. Veľa sa dá zistiť aj zo samotnej ponuky matracov daného predajcu. V ideálnom prípade by ste nakupovali matrac priamo od výrobcu. Našťastie aj na Slovensku sa nachádza niekoľko výrobcov matracov, ktorý vyrábajú produkty európskej kvality.

Poznať výrobcu matracu však nestačí. Výrobca matraca totiž iba pozliepal viaceré komponenty do jedného funkčného matraca.  Veľmi dôležitou informáciou je aj to, kto vyrobil jednotlivé časti matraca. V prípade taštičkového matraca ide najmä o výrobcu pružinového jadra. Je veľký rozdiel medzi pružinovým jadrom vyrobeným v Nemecku a jadrom vyrobeným niekde vo Východnej Ázii. To isté platí aj o kontaktných penách, kokosových doskách či poťahoch.

Kvalitného výrobcu spoznáte aj podľa certifikátov, ktorými disponuje. Ak vám záleží na vašom zdraví, tak si skontrolujte, či výrobok má certifikát Oeko-tex. Ten zaručuje, že použité textilné časti nemajú negatívny vplyv na ľudské zdravie.