štvrtok 2. februára 2017

Ako odlíšiť kvalitný latexový matrac o nekvalitného?


Pri kúpe nového matraca to ľudia nemajú jednoduché. V kupovaní matracov jednoducho nemáme dostatok skúseností. Za celý život týmto procesom prejdeme iba niekoľkokrát. Bežne sa matrac mení každých 10 rokov. Takýmto tempom sa skúsenosti naberajú veľmi ťažko. A navyše trh s matracmi sa mení tak rýchlo, že to, čo sme sa naučili pred desiatimi rokmi, dnes už veľký význam nemá. Každých cca 10 rokov tak vstupujeme do veľmi nového prostredia.

Na druhej strane stoja výrobcovia a predajcovia matracov, ktorí v tom prostredí žijú 24 hodín denne, 365 dní v roku. Matrace poznajú takmer dokonale. Veľmi dobre vedie, čo bežný zákazník chce, aké má predstavy o matraci, po čom túži a čo si myslí, že je dôležité.


Je zrejmé, že je tu výrazný nepomer medzi znalosťami predávajúceho a kupujúceho. Problém je aj v tom, že matrac nie je až taký drahý, aby sa nám oplatilo si prácne získavať o týchto výrobkoch informácie. Výsledkom potom často býva, že spotrebiteľ kúpi výhodný matrac. Nie však výhodný pre neho, ale výhodný pre výrobcu a predajcu. Pri matracoch je totiž toľko premenných, že predajca poľahky ľudí zmätie a predá im drahší matraca, alebo matrac, ktorý nepotrebujú.

Tento problém sme na našom webe rozoberali už viackrát. Tentokrát sa chceme zamerať na jeden špecifický typ matraca – a to latexový matrac.

Latexové matrace patria vo všeobecnosti k tomu najlepšiemu, čo si môžete domov do spálne v súčasnosti kúpiť. Latexové matrace sú vyrobené z latexovej peny. A tá sa zase vyrába z latexu, čo je prírodný materiál nachádzajúci sa asi v 10 percentách rastlín.

Latex naozaj nájdete aj na najbližšej lúke. Ekonomicky sa však neoplatí extrahovať latex z púpavy či iných rastlín. Na produkciu latexu sa používajú kaučukovníky, ktoré sa vo veľkom pestujú najmä v Juhovýchodnej Ázii. Latex sa dá produkovať aj synteticky, kedy základom je ropa. Syntetický latex sa používa aj pri výrobe matracov. Zväčša sa pridáva do prírodného latexu, aby zlepšil niektoré jeho vlastnosti. Na trhu však nájdete aj matrace vyrobené čisto z prírodného latexu.

Latex je výborným materiálom na výrobu matraca najmä z jedného dôvodu – tento materiál má prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. Jednou z najdôležitejších vlastností matraca je totiž jeho schopnosť zachovať si dobré hygienické vlastnosti. Keď hovoríme o hygiene matraca, tak máme na mysli absenciu priveľkého množstva baktérií, roztočov  a plesní. Tieto organizmy sa nachádzajú v každom matraci. Aj v tom najčistejšom na svete. Za normálnych okolností to nerobí žiadny problém. Ten nastáva v momente, kedy sa tieto organizmy premnožia. Vtedy už netrpia iba alergici a citliví ľudia, ale jednoducho všetci.

Mikróby potrebujú k životu tri veci: teplo, potravu a vlhko. Teplo majú z vášho tela, potravu takisto (odumretá pokožka). S teplom nespravíte nič. Prísun potravy viete obmedziť pravidelným čistením matraca. Čo však viete ovplyvniť veľmi dobre, je vlhkosť matraca. Vlhkosť sa do matraca dostáva vaším potom. Nekvalitné matrace doslova nasávajú vlhkosť a vytvárajú mikróbom malý raj. Dobrý matrac naopak túto vlhkosť rýchlo dostane mimo matraca.

A sem patria práve latexové matrace, ktoré sú mimoriadne vzdušné. A navyše sú prirodzene antimikrobiálne. Ak sa do matraca už nejaké mikróby dostanú, verte tomu, že to v latexovom prostredí nebudú mať jednoduché.

Na hustote latexovej peny záleží


Jedným z najdôležitejších parametrov všetkých pien (vrátane tej latexovej) je jej hustota. V princípe platí, že hustejšia pena = lepšia pena.

Pri kúpe matraca by ste sa vždy mali pýtať na tento údaj. Takto si ľahko porovnáte dva rôzne matraca. Je prirodzené, že výrobcovia sa snažia pri výrobe šetriť. Čím hustejšie pena, tým viacej latexu spotrebujú na výrobu matraca. Preto sa množstvo predajcov snaží údaj o hustote zatajiť.

Hustota latexovej peny sa pohybuje od cca 50 až po 90 kilogramov na meter kubický. Môžeme povedať, že všetko nad 80 kilogramov na meter kubický sú veľmi pekné čísla.

Na výrobcoch záleží


Schválne nepíšeme, že záleží na výrobcovi, respektíve značky matraca. Takáto informácia by vám totiž neposkytla plný obrázok. To, že matrac X bol vyrobený nemeckou firmou, ešte neznamená, že tam aj vznikol. Výrobcovia matracov matrace zvyčajne iba skladajú. Z komponentov, ktoré nakupujú u svojich dodávateľov. Je teda logické, že výsledná kvalita matraca bude do veľkej miery závisieť aj od kvality týchto komponentov. Dobrý predajca či výrobca matracov nemá  problém so zverejnením svojich dodávateľov.

Pri latexovom matraci to znamená, že predajca by vám mal vedieť povedať, kto stojí za výrobou latexovej dosky. Je rozdiel, ak je latexová pena vyrobená v Británii a niekde vo Východnej Ázii.

To isté platí aj o ostatných častiach matraca ako poťah a podobne.

Týmto nechceme povedať, že značka matraca sama o sebe nie je nejakým garantom kvality použitých materiálov. Určite je. Vždy je však lepšie si všetko preveriť a byť dôsledný. Kúpa matraca je totiž dôležitá. Najbližších cca desať rokov bude rozhodovať o kvalite vášho spánku.

Väčšina predávaných matracov má prídavok syntetického latexu, ktorý by vraj mal zlepšiť niektoré vlastnosti. pri troch úsilia sa vám však určite podarí nájsť matrac vyrobený výlučne z prírodných materiálov.