pondelok 27. februára 2017

Kedy ortopedický matrac nie je tou najlepšou voľbou?


Na prvý pohľad sa môže zdať jasné, že ortopedický matrac je vždy lepšou voľbou ako matrac, ktorý ortopedickými vlastnosťami nedisponuje. Logika je tu jasná: ortopedický matrac poskytuje jeden benefit navyše – ortopedickosť. V skutočnosti však ortopedický  matrac nie je lepším riešením v každej situácii.

Ortopedické matrace


Poďme sa na začiatok pozrieť, čo to vlastne tie ortopedické matrace sú. Nejde totiž o jeden typ matraca. Ortopedické matrace je označenie všetkých matracov, ktoré vykazujú dostatočné ortopedické vlastnosti. Je potrebné zdôrazniť výraz „dostatočné ortopedické vlastnosti“. Ono totiž aké také ortopedické vlastnosti majú všetky  matrace. Nie všetky matrace vám však pomôžu, takže vo väčšine prípadov sú tieto malé ortopedické vlastnosti jednoducho k ničomu.


Ortopédia je veda, respektíve lekárska prax, ktorá sa zaoberá kĺbmi a chrbticou. Jej cieľom je, aby všetky tieto časti ľudského tela boli v správnej polohe, aby boli zdravé.

Pri matracoch ide najmä o chrbticu. Tá je zložitým systémom kostí, šliach, svalov a nervov. Takýto komplexný systém je náchylný na rôzne problémy. Tie navyše nie vždy vieme správne identifikovať. Jednoducho chrbtici až tak dobre nerozumieme. Vieme však, že na jej zdraví záleží. Vieme, že je extrémne dôležité, v akej polohe chrbtica trávi väčšinu času. Dôležitý je najmä spánok, kedy má chrbtica jedinečnú šancu sa uvoľniť a zregenerovať, aby mohla vydržať záťaž ďalšie dňa.

Chrbtica sa najefektívnejšie regeneruje, keď je v jej prirodzenej polohe. Aká je to však táto prirodzená poloha? Keď to zjednodušíme, tak môžeme hovoriť o priamej či rovnej polohe. V skutočnosti je to však zložitejšie – chrbtica je dvojito esovite prehnutá. Pre potreby nášho článku však môžeme pracovať so spomenutým zjednodušením.

Pokiaľ si ľahnete na bežný matrac, tak vašej chrbtici sa len veľmi ťažko podarí zaujať dobrú polohu. Ak ste mladí a zdraví, tak sa do ružova vyspíte v akejkoľvek polohe. S rastúcim vekom sa však tieto schopnosti vytrácajú. Na bežnom matraci dochádza k prehnutiu chrbtice. Zvyčajne dochádza k ponoreniu bedier do matraca, takže chrbtica bude zrazu prehnutá.

V rovine matraca sa deje toto: najťažšia časť tela tlačí na stred matraca. Tlak vyvíjaný na matrac deformuje vymedzenú časť. Deformácia sa tu však nezastaví – deformovaná bude aj okolitá hmota matraca. Takto budú dotknuté aj ďalšie časti ľudského tela, čo v konečnom dôsledku spôsobí neprirodzenú polohu celého tela.

Najbežnejším neortopedickým je matrac vyrobený z polyuretánovej peny, alebo jednoducho matrac z PUR peny. Ide o najlacnejší typ matraca na trhu. Polyuretánová pena prichádza na trh aj v rôznych vylepšeniach – ako napríklad studená pena. Zlepšenie ortopedických vlastností však nie je nijako výrazné. Jediná modifikácia PUR peny, ktorá je výnimkou, je pamäťová pena.

Ďalším typom neortopedického matraca je pružinový matrac. Klasický pružinový matrac (typ bonnell) sa skladá z množstva navzájom prepojených pružín. Ak zatlačíte na jednu pružinu, tlak zdeformuje aj okolité pružiny.  Klasický pružinový matrac si nemožno zamieňať s taštičkovým matracom, čo je typ pružinového matraca.

Poďme sa teraz pozrieť na typy matracov, ktoré oplývajú ortopedickými vlastnosťami. Nejaké sme tu už spomenuli. Asi najznámejším typom ortopedického matraca je taštičkový matrac. Tento typ pružinového matraca sa skladá z množstva navzájom nezávislých pružín. Stlačením jednej pružiny nedôjde k deformácii okolitých pružín. Matrac tak dokáže kopírovať nerovnosti ľudského tela a umožní tak chrbtici zaujať potrebnú polohu. Ďalšou výhodou taštičkových matracov je ich vzdušnosť. Vďaka nej je taštičkový matrac dobrou voľbou aj z pohľadu hygieny matraca, čo je dôležité najmä pre alergikov či inak citlivých ľudí. Nevýhodou taštičkových matracov môže byť ich váha (manipulácia s takýmto matracom vôbec nemusí byť jednoduchá) a cena.

Ďalším typom s ortopedickými vlastnosťami je matrac vyrobený z pamäťovej peny. Pamäťová pena je špeciálny materiál, ktorý vyvinula americká vesmírna agentúra už v 60-tych rokoch minulého storočia. Pôvodne mala byť určená na čalúnenie kresiel v kozmických lodiach. Matrace sa z tohto materiálu začali vyrábať až v 90-tych rokoch. Spočiatku boli veľmi drahé. Časom sa to zlepšilo. Tento materiál je však stále drahý. Väčšinou ho nájdete iba ako kontaktnú vrstvu v matraci. Okrem dobrých ortopedických vlastností je pamäťová pena obľúbená najmä pre svoju schopnosť prispôsobiť sa ľudského telu. A je príjemná na dotyk.

Posledným významným typom matraca s ortopedickými vlastnosťami je latexový matrac. Tento typ matraca sa vyrába z prírodného latexu. Jeho veľkou výhodou sú aj prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. Navyše je vzdušný. Latexové matrace sú vynikajúcou voľbou, ak chcete mať doma v spálni hygienický a zároveň ortopedický matrac.

Na cene záleží


Ak máte neobmedzený príjem peňazí, potom je ortopedický matrac vždy lepšou voľbou. Problém je však v tom, že veľká väčšina ľudí má na kúpu matraca obmedzený rozpočet. Aj pri kúpe nového matraca je potrebné myslieť ekonomicky. Aj pri kúpe auta hneď nejdete do BMW, Mercedes či iných luxusných predajní, hoci viete, že tieto autá idú rýchlejšie a sú pohodlnejšie. Vy sa totiž chcete voziť primerane pohodlne, dostatočne lacno a 200 kilometrové rýchlosti vás nezaujímajú. To isté platí pri matracoch. Ak luxus nepotrebujete, načo by ste si ho kupovali.

Ak máte menej ako 30 a ste zdraví, tak dôvodov na kúpu drahého ortopedického matraca by ste veľa nenašli. V inej situácii sú starší ľudia s problematickým chrbtom či nalomeným zdravým. Pre nich je kúpa drahšieho ortopedického matraca potrebou. Nie možnosťou.