pondelok 17. augusta 2015

Aký vplyv má matrac na telo pri spánku?




Všetci poznáme ten pocit, keď sa ráno ocitneme  v boľavom tele. Vstávanie za takýchto okolností nie je prechádzka ružovou záhradou. Bolesť a problémy časom upadnú, avšak následky zlého spánku zostanú s nami po celý deň.

Spánok do výraznej miery ovplyvňuje kvalitu nášho života. Do akej miery však za zdravý a regenerujúci spánok môže matrac?

Kvalita spánku


Povedzme si na úvod, čo by malo byť cieľom nášho spánku. V prvom rade je to regenerácia. Telo sa v noci pripravuje na ďalší deň. Na to, aby všetko prebehlo hladko, je potrebné znížiť rôzne funkciu tela na minimum. Inými slovami – musíme stráviť v hlbokom spánku dostatočne dlhú dobu. Do hlbokého spánku sa dostávame postupne. Fázy hlbokého spánku sú striedané aktívnejšími fázami.
Kvalitný spánok znamená, že všetky tieto štádiá spánku prebiehajú bez prerušenia.

Matrac ovplyvňuje náš pohyb počas spánku


Ono si to veľmi neuvedomujeme, ale náš spánok je pomerne búrlivý proces. Počas noci niekoľkokrát zmeníme polohou. Je to prirodzená vec, ktorú vedomím veľmi neovplyvníme. Čo však môžeme obmedziť, je množstvo takéhoto pohybu.

Matrac ovplyvňuje krvné kapiláry – veľmi tenké cievy tesne po kožou. V bodoch, kde sa naše telo dotýka matraca, dochádza k zníženiu prekrvenia. Nižší pohyb krvi vedie k nedostatku živín a kyslíka v pokožke. Telo na toto reaguje signálom na zmenu polohy. Ide o veľmi krátku reakciu, ktorá však vedie ku krátkemu prebudeniu, a tak narušeniu prirodzeného spánku.

Dobrý spánok dokáže zredukovať tieto styčné plochy a zlepšiť pohyb krvi v týchto miestach.

Poloha chrbtice počas spánku


Ľudský organizmus pozná jednu jedinú prirodzenú polohu chrbtice. Tá sa nelíši od toho či stojíte, alebo ležíte. V ideálnom prípade je chrbtica vzpriamená.

Poloha chrbtice počas spánku by sa tak mala čo možno najviac podobať je polohe v stoji. Aj toto je dôvod, prečo väčšina lekárov odporúča ako najlepšiu polohu na spanie ležanie na chrbte.

Polohu chrbtice v posteli priamo ovplyvňuje matrac. Optimálny matrac by mal telu poskytovať takú podporu, aby si chrbtica počas spánku zachovala svoju prirodzenú polohu. Oporu matraca ovplyvňuje najmä jeho tvrdosť.

Tvrdosť matraca je daná materiálom, z ktorého je vyrobená. Pri tvrdosti nie je možné povedať, ktorá hodnota je ideálna. Každý z nás má individuálne nároky na tvrdosť matraca.

Na jednej strane sú subjektívne dôvody – niekomu sa jednoducho lepšie spí na mäkkom či tvrdšom matraci. Do úvahy je však potrebné brať aj fyzické parametre každého z nás. Ťažší ľudia potrebujú väčšiu oporu v matraci, a tak sa im odporúčajú tvrdšie matrace. Pozerať sa však treba aj na výšku človeka. Dvaja ľudia rovnakej váhy môžu mať iné nároky na matrac. Dvojmetrovému dlháňovi bude stačiť mäkší matrac ako jeho o 30 centimetrov nižšiemu kolegovi.

Predajcovia  svojim zákazníkom pomáhajú s výberom matracov pomocou tabuľky tvrdosti. V tejto tabuľke si nájdete odporúčaný stupeň tvrdosti na základe váhy a výšky. Matrace sú zvyčajne ponúkané v piatich stupňoch tvrdosti. Ako však už bolo spomenuté, v tvrdosti matracov neexistuje žiadna norma. Výber je subjektívny.

Tabuľka tvrdosti maracov


Pri výbere tvrdosti matraca je vhodné čerpať z osobných skúseností. Každý z nás by mal mať akú-takú predstavu, čo mu vyhovuje.

Tvrdosť matraca, na rozdiel od bežného názoru, nemá žiadny vplyv na životnosť matraca. Tvrdý matrac vám tak nevydrží dlhšie ako jeho mäkká forma. O životnosti rozhoduje najmä kvalita použitých materiálov.

Bodová elasticita matraca


Bodová elasticita vo svete matracov charakterizuje schopnosť matraca prispôsobiť  sa ležiacemu telu. Čím vyššia bodová elasticita, tým lepšie. Matrace s nízkou bodovou elasticitou vytvárajú priehlbiny, ktoré nedokážu telo kopírovať dostatočne presne. Čím vyššia bodová elasticita, tým má matrac lepšiu schopnosť kopírovať a prispôsobovať sa nerovnostiam tela.

Najvyššiu bodovú elasticitu majú taštičkovématrace, ktorých jadro je tvorené množstvom nezávislých pružín.

Pokojný spánok bez mikróbov


Kvalitný matrac sa postará aj o to, aby váš spánok nebol negatívne ovplyvňovaný rôznymi alergénmi, ako sú napríklad roztoče.

Rozťoč žijúci aj matracoch


Do problematiky čistoty matracov a alergénov však do veľkej miery vstupuje aj marketing. Toto vedie k mnohých chybným informáciám a v konečnom dôsledku aj zbytočne predraženým matracom.
Mnohí výrobcovia sa snažia predávať svoje matrace pod rôznymi modernými heslami ako bio, antialergéne, hypoalergénne a podobne. Samotný  matrac však veľmi rozmnožovanie neželaných organizmov neovplyvní. Napríklad pri roztočoch je potrebné si uvedomiť, že tieto organizmy sa budú rozmnožovať všade tam, kde majú dostatok potravy. V tomto prípade je to najmä prach, ktorého súčasťou sú aj zvyšky odumretej ľudskej kože.

Jediným skutočne efektívnym spôsobom minimalizovať množstva mikróbov v posteli a matraci (áno minimalizácii, pretože úplne sa ich zbaviť naozaj nedá) je pravidelné čistenie.

Dobrý matrac dokáže čistenie akurát uľahčiť  - mal by mať ľahko odnímateľný obal, ktorý možno pravidelne prať.

Mikróbom okrem potravy prospieva aj vlhkosť. Pri starostlivosti o matrac je potrebné si uvedomiť, že človek za noc dokáže vypotiť niekoľko stoviek mililitrov vody, ktoré vsiaknu aj do matraca. Túto vlhkosť je potrebné z matraca dostať čo možno najskôr. Kvalitný materiál matraca síce uľahčuje odparovanie, kľúčové je však po spánku matrac odkryť a umožniť vodnej pare voľný pohyb.

Pozor na vek matraca


Ani najlepší matrac neslúži na veky. Staršie matrace postupne strácajú svoje vlastnosti a to sa môže prejaviť aj na vašom tele. Vo všeobecnosti sa odporúča využívať matrac maximálne 10 rokov. Niektorí výrobcovia dávajú zákazníkom aj presnejšie odporúčania.