sobota 19. decembra 2015

Aký je rozdiel medzi pružinovým a taštičkovým matracom?


Pri návšteve predajne s matracmi vás môže prekvapiť, koľko rôznych typov matracov je v dnešnej dobe v ponuke. Pokiaľ neprídete do predajne pripravení, celá tá terminológia môže pôsobiť pomerne mätúco.


V tomto článku sa zameriame najmä na dva termíny - pružinový matrac a taštičkový matrac. Viete, aký je medzi nimi rozdiel. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete všetko potrebné.

Pružinový matrac môže mať dve podoby


Taštičkový matrac je druhom pružinového matraca. Ďalším známym druhom pružinového matraca je tzv. bonell. Rozdiel medzi nimi si najlepšie vysvetlíme charakteristikou oboch typov.

Bonellové matrace


Tzv. bonell matrace boli vyvinuté už v druhej polovici 19. storočia. Taštičkové matrace však nie sú oveľa mladšie. Ich pôvod je potrebné tiež hľadať v 19. storočí. V súčasnosti bonellové matrace patria k tým menej kvalitným a cenovo najvýhodnejším. Naproti tomu taštičkové matrace patria k technologickej špičke matracov. Hneď si vysvetlíme aj prečo.


Princíp bonellových matracov sa začal používať najskôr v sedačkách kočov. Dovtedy ľudia spávali na matracoch, ktoré boli vyplnené ovčou vlnou či inými vhodnými materiálmi.

Bonellové matrace sa pomerne rýchlo rozšírili. Najskôr v Severnej Ameriky a potom v Západnej Európe. Už pred prvou svetovou vojnou bol tento typ pružinového matraca v týchto častiach sveta relatívne bežným. Na Slovensku však ľudia stále spávali na strožliakoch, čo bolo plátenné vrece napchané slamou.

Pružinové matrace boli najlepšími dostupnými matracmi až do obdobia po druhej svetovej vojne, kedy sa začali vyrábať rôzne peny.

Pružiny bonellových matracov sú vyrobené z tenkých oceľových drôtoch. Najdôležitejšou charakteristikou (najmä vzhľadom k taštičkovým matracom) je to, že jednotlivé pružiny sú navzájom pospájané. Pokojne si to môžete prestaviť tak, že celý matrac je vyrobený z jedného jediného drôtu.

Aké to však ovplyvňuje úžitkové vlastnosti matraca? Prepojenie pružín robí z matracu jeden celok. Ak stlačíte jednu pružinu, tak okolité pružiny nezostanú bez odozvy. Stlačením jednej pružiny vyvoláte deformáciu okolitých pružín. V praxi to znamená, že takýto matrac nedokáže kopírovať nerovnosti ľudského tela. Iným slovami nemá ortopedické vlastnosti – nedokáže udržať chrbticu v jej priamej polohe. Ak si ľahnete na takýto matrac, tak najťažšia časť vášho matraca zdeformuje určité miest matraca tak, že budú ovplyvnené aj ďalšie časti tela.

Taštičkové matrace


Na samotnom princípe fungovania taštičkových matracov sa toho veľa nezmenilo. Ako sme už spomenuli, táto technológia je stará viac ako sto rokov. Čo sa však za posledných sto rokov určite zmenilo, sú technologické možnosti. Vyrobiť pružinový matrac pred sto rokmi bolo zväčša založené na ručnej práci. Dnes ich vyrábame strojovo. Moderné postupy umožňujú vyrábať omnoho tenšie a pevnejšie drôty. V konečnom dôsledku to vedia k minimalizácii veľkosti pružiny.

Základom taštičkového matraca (odkiaľ pochádza aj názov) sú taštičky. Teda vrecká z netkanej textílie, v ktorých je umiestnená pružina. Najdôležitejšou charakteristikou je fakt, že pružiny nie sú navzájom pospájané. Každá pružina je kompletne obalená v taštičke. Pospájané sú iba taštičky, nie pružiny.

Nezávislosť pružín vedie ku kľúčovým úžitkovým vlastnostiam. Ak stačíte jednu pružinu, ostatné zostanú v nezmenenom stave. Toto vedie k tomu, že matrac má vysokú bodovú elasticity. Bodová elasticita je odborný termín, ktorý charakterizuje jednoduchú vec – schopnosť matraca kopírovať nerovnosti nášho tela. Z tohto vyplýva jedno dôležité pravidlo – čím väčšia hustota pružín, tým vyššia bodová elasticita. A keďže bodová elasticita priamo ovplyvňuje ortopedickosť, tak vyššia hustota pružín znamená aj lepšie ortopedické vlastnosti.

Ortopedický matrac má schopnosť udržať chrbticu počas spánku v jej prirodzenom stave. Teda stave, ktorý jej prospieva. Pri troche zovšeobecnenia môžeme povedať, že cieľom by malo byť počas spánku udržať chrbticu v rovnej polohe. Väčšina ľudí má v dnešnej dobe sedavé zamestnanie, kde je chrbtica veľmi ďaleko od svojej ideálnej polohy. Z tohto dôvodu je dôležité, aby aspoň počas noci si užila trochu plnohodnotnej regenerácie.

Kvalita taštičkových matracov sa líši od počtu použitých pružín a od ich výrobcu. Kvalitní výrobcovia jadier taštičkových matracov (pružín) poskytujú záruku až 20 rokov. Teda výrazne viac, ako je hygienická životnosť matraca.

Pri taštičkových matracoch je dôležité si nepomýliť počet pružín s hustotou pružín. Porovnávať je potrebné hustotu pružín – teda ich počet na jeden meter štvorcový. Základné taštičkové matrace obsahujú 250 pružín na m². Najlepšie pružinové matrace sa môžu pochváliť viac ako 1000 pružinami na m².

Niektorí menej seriózni výrobcovia taštičkových matracov sa môžu pokúsiť počet pružín zamaskovať.

Vzdušnosť pružinových matracov


Čo sa týka vzdušnosti, tak rozdiel medzi bonellovým matracov a taštičkovým je minimálny. Oba typy pružinového matraca tu vykazujú výborné vlastnosti. Vzdušnosť matraca je kľúčová z pohľadu hygieny. Človek sa  v noci prirodzene potí a všetko pot vsakuje do matraca. Dobrému matracu sa túto vlhkosť podarí rýchlo odviesť preč. Výhodou pružinových matracov je, že veľká časť ich jadra je tvorená ničím iným ako vzduchom. Oceľové pružiny zaberajú iba malú časť tohto priestoru.

Ďalšou výhodou pružinových matracov je to, že ich môžete položiť aj na pevný rošt bez toho, aby to negatívne ovplyvnilo ich úžitkové vlastnosti a životnosť. Pri kúpe lamelového roštu pod pružinový matrac je potrebné sa postarať o to, aby priemer pružiny bol väčší ako vzdialenosť dvoch susedných lamiel.