piatok 15. januára 2016

Aké mikroorganizmy žijú v matraci a čo sa s tým dá robiť?


Ak máte dojem, že spíte v posteli bez žiadny mikroorganizmov, tak nasledujúci článok na vás môže pôsobiť ako nepríjemný horor. Je to tak. V posteli nie ste sami. A to teraz nehovoríme o vašom partnerovi.


V posteli môžete mať aj oveľa zaujímavejšiu spoločnosť. Čo by ste povedali na zlatého stafylokoka? Alebo rodinku campilobacter?  Norovirus, aspergillus, rhizopus, alternaria, geotrichum, cladospórium, micrococcus či enterococcus sú ďalší možní posteľní spoločníci či spoločníčky.

Aké riziko predstavujú mikróby v posteli?


Toto nie je vtip. Všetky tieto mikroorganizmy sa skutočne môžu v posteli nachádzať. Väčšina z nich sa tam aj nachádza. Ako je potom možné, že len veľmi málo ľuďom spôsobujú viditeľné problémy.

Ľudské telo dokáže s mikroorganizmami najrôznejšieho druhu pomerne dobre koexistovať. Ľudia so silnou imunitou sú odolní voči širokému spektru mikróbov.  Väčšina ľudí by pokojne mohla spávať aj v špinavom matraci bez toho, aby to nejako výrazne ovplyvnilo ich zdravotný stav.

Problém je v tom, že nie všetci ľudia majú železnú imunitu. Mikróby predstavujú riziko najmä pre ľudí s oslabenou imunitou. Sem patria najmä deti, starší ľudia a všetci s rôznymi zdravotnými problémami.

Najčastejší posteľový spoločník – roztoč


Začali sme exotickými názvami rôznych baktérií a plesní. Početne najviac zastúpeným organizmom v každej posteli sú jednoznačne roztoče.

Roztoče sú mikroskopické organizmy (sú veľké asi pätinu milimetra, takže ich voľným okom neuvidíte), ktoré patria do rovnakej biologickej skupiny ako kliešťa.  Kliešte aj roztoče sú príbuzné pavúkom.

Na rozdiel od kliešťov sa pri roztočoch nemusíme obávať, že by sa nám chceli zahryznúť do pokožky. Roztoče sa živia poctivo. Nie sú to parazity. To však neznamená, že nám nedokážu uškodiť.

Roztoče sa živia najmä zvyškami ľudskej pokožky. Keď im to chutí, tak nech si tú kožu užijú. Ani toto nespôsobuje problém. Horšie je to už s tým, čo je výsledkom trávenia pokožky. Roztoče produkujú obrovské množstvo výkalov, ktoré majú negatívny vplyv na zdravie. Navyše sa predpokladá, že výkaly roztočov sú živnou pôdou pre rast plesní, čo je samostatná kategória v oblasti hygienickosti postele.

V prvom rade však roztoče sú známym alergénom, čo sa u citlivých ľudí prejavuje podráždením pokožky, opuchmi očí či zápalom spojoviek.

Plesne


Aspergillus, rhizopus, alternaria, geotrichum a cladosporium sú asi najznámejšie rody plesní. V bežnej posteli nájdete asi 15 druhov plesní. Väčšina z nich nepredstavuje pre človeka akékoľvek nebezpečenstvo.

Plesne sa za bežných okolností nachádzajú všade okolo nás. Vo vzduchu sa vždy nachádzajú milióny spór, čo sú mikroskopické semená plesní.

Za bežných okolností sa plesní veľmi báť nemusíme. Veď ani predstave spania s hubami nie až taká odporná ako spanie s niečím, čo sa podobá vírusom.

Plesne sa však dokážu vymknúť spod kontroly. Za priaznivých podmienok sa spóry začnú meniť na dospelé organizmy – to sú tie nepríjemné fľaky.  Bujnenie plesní už môže mať veľmi nepriaznivý vplyv na zdravie človeka.

Enterokokus, mikrococcus, Campylobacter


Okrem roztočov a plesní sa do postele môžu dostať aj baktérie. Enterokokus sa bežne nachádza v hrubom čreve človeka. Pokiaľ sa však dostane do postele, môže spôsobiť také nepríjemnosti ako zápal močových ciest, bakterémiu (prítomnosť baktérií v krvi) či meningitídu. Bakteriálny zápal mozgových blán dokáže spôsobiť aj mikrokokus. Táto baktéria okrem toho dokáže spôsobiť aj septický šok či nepríjemnú problémy s pokožkou. Mikrokus je obzvlášť nebezpečný pre ľudí s oslabenou imunitou.

Campylobacter spôsobuje campylobakteriózu, ktorá sa prejavuje nevoľnosťou, zvracaním a bolesťami v oblasti brucha. Táto baktéria je najnebezpečnejšia počas zimných mesiacov.

Zlatý stafylokokus


Táto baktéria si plne zaslúži samostatný odstavec v tomto článku. Zlatý stafylokokus totiž za určitých okolností môže viesť až k smrti. Táto baktéria odolná voči väčšine antibiotík zvyčajne však spôsobuje iba rôzne podráždenia pokožky.

Čo robiť s týmito mikróbmi?


V prvom rade je potrebné sa zmieriť s tým, že neželaných hostí v posteli budete mať vždy. Nič sa s tým spraviť nedá.

Cieľom je limitovať ich druhové zloženie a najmä množstvo.

Bojovať proti každému mikróbu osobitne je by bolo veľmi náročné. Z tohto dôvodu sa oplatí obmedzovať ich životné podmienky.

Mikróby k svojmu životu potrebujú teplo, vlhkosť a jedlo. Ak sa vám podarí obmedziť tieto podmienky eliminovať, vyhrali ste. Jedinú vec, s ktorou nič nespravíte, je teplo. Ak nechcete pri spaní mrznúť, tak to vzdajte. Eliminovať vlhkosť a potravu však stačí.

Potravu mikróby získavajú najmä z prachu. To znamená, že pre dobrú hygienu postele je potrebné eliminovať prach. A to nielen v posteli, ale aj v celej izby. Základným nástrojom boja proti prachu v posteli sú poťahy matracov a obliečky. Tie je potrebné pravidelne prať pri čo možno najvyššej teplote. Čím vyššia teplota, tým menej mikróbov pranie prežije. Pri kúpe poťahu na matrac je preto dobré investovať do kvality.

Manažment vlhkosti zabezpečujú najmä vzdušné matrace. Do matraca sa počas noci dostáva veľké množstvo potu, ktorý je potrebné z matraca odpariť. V tomto smere sú najúčinnejšie pružinové matrace s latexovou penou a kokosovou doskou. Veľmi užitočný je aj lamelový rošt a dobre odvetraný spodok postele.

Užitočnou pomôckou sú aj rôzne odstraňovače vlhkosti. V spálni by ste sa mali snažiť udržať relatívnu vlhkosť pod hodnotou 50 percent.