štvrtok 9. marca 2017

Ako si zabezpečiť hygienicky zdravé lôžko?


Pri kúpe nového matraca na hygienickú stránku spánku veľa ľudí nemyslí. Väčšine z nás záleží najmä na cene matraca. Menšia časť hľadá ideálny kompromis medzi cenou a kvalitou. Nájdu sa však takí, pre ktorých je jediným kritériom výberu kvalita matraca.


Jedným z dôležitých atribútov matraca sú aj jeho schopnosti udržiavať lôžko/posteľ v dobrom hygienickom stave. Čo však máme na mysli, keď hovoríme o hygiene lôžka?

V prvom rade nejde o synonymom výrazu čistota. Ak považujeme matrac za čistý, vizuálne sa nám javí čistý, ešte to neznamená, že je hygienicky vyhovujúci. Ak hovoríme o hygiene, tak máme na mysli predovšetkým spojenie so zdravím. Hygienicky vyhovujúci matrac nepredstavuje pre človeka žiadne zdravotné riziko. Paradoxne tak aj špinavý matrac môže byť hygienicky v poriadku. Povedzme, že ste na matrac kvapli trochu kečupu (radi jete v posteli hranolky s kečupom). Škvrna po kečupe po vyčistení môže kaziť vizuálny dojem z postele, nemusí však predstavovať riziko pre zdravie. Minimálne nie priamo.

Hygienu postele ovplyvňujú najmä mikroorganizmy, ktoré sa v nej nachádzajú. Na začiatok je potrebné povedať, že mikróby nájdete v každej posteli. Úplne v každej. Milióny by ste ich našli aj v úplne novej posteli. Výskyt mikróbov v posteli sám o sebe nie je žiadny problém. Mikroskopické organizmy sa nachádzajú všade okolo nás a vždy sa aj nachádzali. Naše telo s nimi žije milióny rokov a s mnohými dokonca funguje na princípe symbiózy.

Problém nastáva v momente, keď je množstvo týchto mikróbov oveľa vyššie ako za bežných okolností, respektíve sa zmení zloženie mikróbov. Niektoré mikróby sú totiž z pohľadu ľudského zdravia nebezpečnejšie ako iné.

O akých mikróboch sa tu vlastne bavíme? Nepôjdeme do detailov. Nenájdete tu žiadne vedecké názvy mikróbov. Vo všeobecnosti o baktérie, roztoče a plesne.

Základom je vzdušný matrac


Každý živý tvor potrebuje pre svoj život vhodné podmienky. Ak vieme tieto podmienky regulovať, vieme ovplyvniť aj živé tvory.

Baktérie, roztoče a plesne nie sú náročné podoby života. Stále však potrebujú mať primeraný prísun živín, potrebujú vhodnú teplotu a vlhkosť životného prostredia. Čo s týmito parametrami vieme spraviť v spálni? S teplotou toho veľa nespravíme, keďže s mikróbmi okupujeme spoločný priestor. Naše telo navyše využívajú ako dodatočný radiátor. Vieme však obmedziť prísun potravy a vlhkosti.

Mikróby sa v posteliach živia najmä prachom. Veľká časť prachu je tvorená z odumretej ľudskej pokožky, čo je dobrý organický materiál. Jednoduchým riešením boja proti mikróbom je obmedziť prísun prachu do postele. Základom je celková čistota spálne. Veľmi pomôže aj dobrý výber matraca. Dobrý matrac by mal mať kvalitný poťah, ktorý zabezpečí zachytávanie prachových častíc. Pomáha aj pravidelné čistenie matraca a poťahu. Samozrejmosťou by mal byť poťah matraca, ktorý sa dá poľahky odzipsovať, prípadne rozdeliť a vložiť do práčky. Čím je čistenie poťahu jednoduchšie, tým je posteľ čistejšia.

Výrazný vplyv vieme mať aj na vlhkosť životného prostredia baktérií, roztočov a plesní. Hlavným zdrojom vlhkosti v posteli sme my. Aj zdravý človek sa v noci vcelku dosť potí. Nie je výnimočné, že vypotí až niekoľko stoviek mililitrov potu. Táto vlhkosť preniká do matraca, kde vytvára špecifické prostredie.

Rozdiel medzi dobrým a zlým matracom z pohľadu hygieny je v tom, ako rýchlo dokáže túto vlhkosť dostať do okolitého prostredia.  Preto je potrebné investovať do vzdušného matraca.

Za vzdušné môžeme považovať pružinové, ale aj latexové matrace. Pri pružinových je to jasné – veď jadro takéhoto matraca je z veľkej časti tvorené vzduchom. pružiny zaberajú minimum priestoru. V jadre pružinového matraca sa vlhkosť rýchlo rozptýli. Podobne po to funguje aj pri latexovom matraci.

Z pohľadu vzdušnosti je asi najhoršou možnou voľbou matrac vyrobený z polyuretánovej peny. Pohyb vzduchu v takomto materiály je minimálne. Nebude trvať dlho a penový matrac vytvorí ideálne prostredie pre rast a rozmnožovanie mikroorganizmov.

Už sme spomenuli latexové matrace. Tie sú dnes považované asi za najlepšiu možnosť z pohľadu hygieny. Prečo? Nie je to iba pre vzdušnosť tohto materiálu. Hlavným dôvodom sú prirodzené antimikrobiálne vlastnosti latexu. Latex je prírodný produkt, ktorý sa získava z kaučukovníka. Rastliny používajú latex ako súčasť svojho imunitného systému. Latex si z časti tieto vlastnosti zachováva aj po vulkanizácii. Latexové matrace sa používajú aj v nemocniciach a podobných zariadeniach.

Ak chcete využiť vlastnosti latexu, nemusíte si hneď kupovať latexový matrac. V ponuke sú aj kombinácie pružinových a latexovýchmatracov. Jadro takéhoto matraca je vyrobené z pružín, čím sa zabezpečí vysoká vzdušnosť matraca. Ako kontaktná vrstva sa používa latexová pena, ktorá je príjemná na dotyk a komplikuje život mikróbom.

Hygienu matraca však dokáže ovplyvniť aj posteľ. Ak chcete mať hygienické lôžku, vyvarujte sa posteliam s úložným priestorom. Je vhodné zabezpečiť, aby matrac bol zospodu plne odvetraný. Ako ideálna sa tak ukazuje klasická posteľ stoja na štyroch vysokých nohách.

Ponuka taštičkových a latexových matracov je v súčasnosti viac ako dobrá. Pre bežného spotrebiteľa môže byť takto široká ponuka až mätúca. Mnohí predajcovia sa snažia túto nevedomosť ľudí zneužiť. Z tohto dôvodu možno iba odporúča nakupovať matrac iba od overených predajcov, pri ktorých je riziko nečestných obchodných praktík oveľa nižšie.