pondelok 17. augusta 2015

Aký matrac možno pokladať za ortopedický?



Stojíte pred dôležitým rozhodnutím. Máte si vybrať matrac do spálne.  Predajcovia na vás chrlia rôzne termíny, v ktorých sa len ťažko dá zorientovať. Jedným z týchto výrazov je aj „ortopedický matrac“. 

Ortopedickosťou sa radi pochvália všetci výrobcovia. Čo to však je? Nie je to iba jeden z ďalších marketingových trikov, ktorý vás má zmiasť pri kúpe matraca? Záleží na tom? Je rozdiel medzi ortopedickým a bežným matracom dôležitý?

Ortopédia - veda zaoberajúca sa najmä chrbticou


Ortopédia je časť medicíny, ktorá sa zaoberá naším pohybovým ústrojenstvom. Pozornosť venuje najmä chrbtici a kĺbom. Názov tohto vedného odboru vznikol z dvoch grécky slov, ktoré veľmi dobre opisujú jej charakter: „orthos“ – v preklade rovný či priamo a paideuein, čo značí vychovávať.
V skratke – ortopédia sa snaží udržať našu chrbticu rovnú. Ortopedické pomôcky sú tak také nástroje, ktoré vedú k udržaniu chrbtice v rovnej či prirodzenej polohe.

Prirodzená poloha chrbtice


V tomto článku považujeme termíny rovná a prirodzená chrbtica za rovnocenné. Zdravá chrbtica však nie je úplne rovná – má niekoľko prehnutí. To je však v poriadku. Problém nastáva, keď dôjde k ich zväčšeniu či inému narušeniu. Drvivá väčšina ľudí sa rodí s perfektne zdravou chrbticou. Vekom sa však tvar a poloha chrbtice zhoršuje. Lekári za tým vidia zlý životný štýl, kam patrí aj nekvalitný spánok.

Optimálna poloha chrbtice počas spánku


Prirodzená poloha chrbtice je vždy rovnaká – bez ohľadu na to, či stojíme, alebo ležíme. Ako základ môžeme brať polohu chrbtice v stoji. Približne takto by mala vyzerať naša chrbtica aj počas spánku. Toto je aj dôvod, prečo lekári za najlepšiu polohu spánku považujú ležanie na chrbte.

Ortopedický matrac udržuje chrbticu v jej prirodzenej polohe


Z vyššie uvedeného vyplýva, že ortopedický matrac je taký matrac, ktorý umožňuje počas spánku zachovať chrbticu v jej prirodzenej polohe.

Od takéhoto matraca sa teda vyžaduje, aby verne kopíroval krivky ľudského tela. Hmotnosť človeka nie je rozložená rovnomerne. Najväčšia váha je sústredná do oblasti bedier (toto samozrejme záleží od konkrétneho človeka – každý máme iný tvar tela). Oblasť nôh a rúk napríklad ďaleko menej zaťažuje matrac.

Ortopedický matrac musí pracovať s rôznymi časťami tela individuálne. Na ťažšie časti tela musí vyvíjať iný tlak ako na tie ľahšie. Iba takto je možné dosiahnuť želaný efekt pri polohe chrbtice.
Medzi ortopedickým a bežným matracom neexistuje presná hranica

Termín ortopedický matrac nie je nijako ošetrený v zákone, vyhláške či norme. Jednotná nie je dokonca ani vedecká komunita. Toto je tak skvelé podhubie pre výrobcov, aby označenie „ortopedický“ zneužívali.

Do určitej miery je ortopedický každý matrac, ktorý sa dnes predáva v našich obchodoch. Rozdiel v ortopedický účinkoch sú však obrovské.

Bežné matrace


Za bežné matrace, ktorých ortopedický efekt môžeme považovať za zanedbateľný, radíme klasické pružinové matrace a matrace s pur peny.

Jadro pružinových matracov tvorí systém vzájomne prepojených pružín. Stlačením jednej pružiny dochádza k deformácií všetkých. Takýto matrac nedokáže kopírovať naše telo. Dôjde stlačeniu v najťažšej časti nášho tela, ktoré následne negatívne ovplyvňuje zvyšné časti. Chrbtica tak nie je počas spánku v prirodzenej polohe.

To isté platí pri bežných penových matracoch.  Navyše vlastnosti tohto typu matraca sa jeho používaním časom zhoršujú.

Taštičkové matrace


Pružinové taštičkové matrace sú skutočnými ortopedickými matracmi. Vďaka systému nezávislých pružín je poloha chrbtice počas spánku optimálna.

Princíp fungovanie taštičkového matraca


Pri taštičkových matracov jednotlivé pružiny nie sú prepojené. Zaťažením jednej nespôsobíte zmenu v druhej. Pri spánku tak dochádza k rôznemu stlačeniu pružín na základe vyvíjaného tlaku (hmotnosti danej časti tela).

Pri taštičkových matracoch platí, čím vyšší počet pružín, tým lepší ortopedický efekt. Hovoríme o bodovej elasticite. Základné taštičkové matrace ponúkajú 256 pružín na m². Tie najkvalitnejšie sa môžu pochváliť hodnotou až 1100 pružín/m².

Latexové matrace


Najlepšie ortopedické vlastnosti majú latexové matrace vyrobené zo 100-percentne prírodného latexu. Ideálne bez žiadnych umelých prímesí. Prírodný latex je navyše prirodzene hypoalergénny a má aj pozorovateľné antialergénne účinky.  Znižuje tak rozšírenie baktérií, plesní či roztočov.
Prírodný latex sa postará o elasticitu, vynikajúcu prispôsobivosť ľudskému telu a dokonca má aj výnimočne dlhú životnosť. Počas spánku na latexovom matraci zostáva chrbtica v optimálnej vodorovnej a teda prirodzenej polohe. Ramená, kolená a panva a nie sú vystavené neprirodzenému zaťaženiu. Latexové matrace dosahujú vynikajúcu bodovú elasticitu, keďže neobsahuje žiadne tlakové body. Takéto matrace sa vyrábajú s otvorenou bunkovou štruktúrou - to zaručuje výbornú termoreguláciu a potrebnú vzdušnosť.

Majú zóny v ortopedických matracoch význam?


Pri matracoch sa často stretávame so zónami. Matrace sú zostavené z rôznych zón tvrdosti. Vychádza sa tu z predpokladu, že rôzne časti tela vyžadujú odlišnú tvrdosť. Ťažšie časti, ako napríklad bedrá, vyžadujú tvrdší matrac. Ľahšie časti ako napríklad kolenné kĺby si vystačia s ďaleko mäkším matracom.

Výrobcovia tak umiestňujú na matrace viacero zón tvrdosti. Matrace sa vyrábajú s 3, 5 či dokonca siedmimi zónami. Nepárny počet zón má dva základné dôvody: vyžaduje sa, aby hlavná zóna podporovala bedrá. Druhým dôvodom je možnosť matrac horizontálne otáčať.

Zóny v bežných penových matracoch majú zanedbateľný význam. Počas spánku ich len ťažko pocítime. Pri taštičkových matracoch však už zóny nemajú absolútne žiadny význam, keďže takýto matrac sa prispôsobuje telu vďaka nezávislosti pružín.

O užitočnosti zón môžeme hovoriť pri latexových matracoch.

Vyšší počet zón neznamená, že ide o lepší matrac. Problém zón tvrdosti je najmä v tom, že fungujú iba v ideálnom prípade. To by vyžadovalo, aby sa matrace vyrábali na mieru každému človeku.  Ľudia s rôznou výškou, hmotnosťou a tvarom tela vyžadujú odlišné rozloženie zón tvrdosti.