štvrtok 1. októbra 2015

Rozdiel medzi latexovým a penovým matracom

Do predajne s matracmi ste sa vybrali s úmyslom kúpiť si nový matrac. Predtým, ako sa vám prihovoril predavač, ste toho veľa o matracoch nevedeli. Zrazu musíte čeliť rozhodnutiu, či si kúpiť pružinový, penový alebo latexový matrac. Predavač vám samozrejme povie, ktorý je najlepší. Možno mu však veriť?



Do nákupu matraca je dobré sa pustiť aspoň s nejakým znalosťami. Nemusíte byť expertom na matrace, je však dobré byť na predavačov pripravený. Naštudovať si výhody a nevýhody jednotlivých druhov matracov vôbec nie je zložité.

V tomto článku sa pozrieme na kľúčové rozdiely medzi penovým a latexovým matracom. Na začiatok by sa možno hodila rada pre všetkých, ktorým sa nechce čítať celý text. Na otázku, ktorý typ matraca – latexový či penový – uprednostniť, však neexistuje odpoveď. Problém je v tom, že táto otázka je nejednoznačná a pri konkrétnych matracoch môže byť v jednom prípade lepší latexový matrac,  v inom penový. Hneď si vysvetlíme prečo.

Aj latex je pena


Latex je jedným z materiálov, z ktorých sa vyrábajú penové matrace. Vyššie uvedená otázka je tak nezmyselná – nemožno sa pýtať na rozdiel medzi penovým a penovým matracom. Otázku je potrebné preformulovať.  Správne by mala vyzerať asi takto: aký je rozdiel medzi latexovým matracom a matracom vyrobený z pur peny/HR peny/pamäťovej peny. Penové matrace sa okrem latexu vyrábajú z rôznych modifikácií polyuretánovej peny (pur alebo PU peny), ktoré majú veľmi odlišné vlastnosti.

Na to, aby sme mohli zodpovedať otázku, potrebujeme čosi vedieť o samotných materiáloch použitých pri výrobe. Začnime latexom.

Latexové matrace


Latexové jadrá matracov sa vyrábajú zo zmesi prírodného a syntetického latexu.  Prírodný latex sa získava z tropického kaučukovníka. Dôvodom, prečo sa do prírodného latexu pridáva jeho syntetická podoba, nie je snaha ušetriť na materiáli. Takáto zmes zabezpečuje lepšie vlastnosti latexovej peny.

Výroba latexovej peny má dve podoby. Proces dunlop a talalay sú v prvej časti totožné. Zmes latexu sa vleje do vopred pripravenej formy. Následne sa zahreje na teploty vyššie ako 100 stupňov. Tu výrobný proces dunlop končí. Talalay sa snaží vylepšiť vlastnosti  latexovej peny tým, že pena je po vychladnutí zmrazená na mínus 30 °C. Tento proces sa postará o vytiahnutie prebytočného vzduchu z peny. Rozdiely medzi matracmi vyrobenými procesom talalay a dunlop nie sú výrazné. Talalay sa akurát dokáže postarať o o čosi lepšiu vzdušnosť.

Najväčšou výhodou matracov z latexovej peny je ich prírodná pružnosť a dlhá životnosť. Takéto matrace majú výborné ortopedické vlastnosti  latexové matrace majú vynikajúcu bodovú elasticitu, pretože neobsahujú prakticky žiadne tlakové body.  Latexové matrace sa vyrábajú s otvorenou bunkovou štruktúrou, ktorá sa postará o výbornú vzdušnosť. Tu je potrebné upozorniť na to, že hoci latexové matrace sú vo  vzdušnosti na tom veľmi dobre, nikdy však nedosiahnu vzdušnosť pružinových a taštičkových matracov.

Latexové matrace sa vyrábajú s rôznymi zónami, ktoré umožňujú pohodlnejší spánok. Tento druh matracov je vhodný aj pre alergikov. Prírodný latex je totiž prirodzene hypoalergénny a antimikrobiálny.

Za najväčšiu nevýhodu latexových matracov môžeme považovať ich hmotnosť. Vďaka vysokej objemovej hmotnosti sa s nimi manipuluje relatívne ťažko.

Matrace z PUR peny


Matrace vyrobené z polyuretánovej peny patria medzi najlacnejšie na trhu. najväčšou výhodou týchto matracov je práve ich cena. Ostatné vlastnosti vás už tak veľmi neočaria.

Penové matrace z pur peny majú minimálne ortopedické vlastnosti. Pokiaľ však nemáte problémy s chrbtom či chrbticou, tak by vám to nemalo vadiť. Tieto matrace majú omnoho nižšiu životnosť ako latexové matrace. Je to spôsobené najmä nízkou objemovou hmotnosťou, ktorá je neraz menej ako 50 percent latexových matracov. Toto vedie k omnoho rýchlejšiemu preležaniu.

Pur pena nie je najvhodnejším materiálom ani z pohľadu vzdušnosti. Baktériám, roztočom a plesniam sa v tomto type matraca bude dariť. Množenie mikroorganizmov možno limitovať dostatočným vetraním matraca. Penový matrac by mal byť položený na lamelovom rošte – ideálne na posteli, ktorá má odvetraný spodok (stojí na štyroch nohách a nemá úložný priestor).

Matrace z HR peny (Hight Resiliency pena)


HR pena je rovnako ako predchádzajúci materiál vyrobený z polyuretánu. Ide o technologické vylepšenie klasickej peny. Vo výrobnom procese sa do polyuretánu pridáva voda, ktorá zlepšuje úžitkové vlastnosti peny. HR pena sa často nazýva aj studená pena.

HR pena sa oproti klasickej PU pene vyznačuje najmä lepšími ortopedickými vlastnosťami. Vďaka vyššej objemovej hmotnosti vykazuje aj vyššiu životnosť.

Matrace z pamäťovej peny


Pamäťová pena je najvyššie technologické štádium polyuretánových pien. Je to produkt vesmírneho výskumu. Pamäťovú penu vyvinula americká kozmická agentúra NASA za účelom zlepšenia bezpečnosti pri letoch v raketoplánoch.

NASA predstavila pamäťovú penu verejnosti až v 80-tych rokoch minulého storočia. Trvalo ďalších 20 rokov, dokým sa z pamäťovej peny začali vyrábať cenovo dostupné matrace. Problémom bola najmä cena tohto materiálu.

Matrace z pamäťovej peny majú vynikajúce ortopedické vlastnosti a vysokú bodovú elasticitu. Pamäťová pena je mimoriadne príjemná na dotyk. Ťažko to opísať. Tento pocit je potrebné zažiť. Každá dobrá predajňa s matracmi vám určite umožní si na chvíľu na takomto matraci poležať.

Na záver


Latexový matrac je určite lepší ako matrac z PUR či HR peny.  Pamäťová pena je však minimálne taká dobrá na spánok ako latex.

Pri latexe je potrebné si dávať pozor na tzv. vodný latex, ktorý sa vyrába riedením latexu polyuretánovými penami. Vodný latex má omnoho horšie vlastnosti ako skutočný latex.